Masterclass

zomeracademie BLOB

 

BLOB heeft als thema GROEI.

Vorig jaar gaven Ike en Willem voor het eerst samen een cursus ruimtelijke kunst. Die is goed bevallen want we krijgen van meerdere kanten de vraag of we dit jaar weer een week organiseren. Dat doen we natuurlijk graag en dit is ons uitgangspunt:

Onze samenleving is gebaseerd op GROEI. Economische groei en persoonlijke groei. In sommige opzichten lopen we tegen de grenzen van die groei aan. Om dat op te lossen zullen we in andere opzichten juist moeten groeien.

 

Rizoom Denken: groeien in onze manier van denken

Gilles Deleuze, filosoof, pleit voor een andere manier van denken Hij noemt als alternatief het “Rizoom-denken”. Een rizoom is een concept uit de biologie en betekent letterlijk : een ondergronds wortelsysteem waarvan het belangrijkste kenmerk is, dat het meerdere ingangen heeft. Er is geen hoofdingang, en zodra je binnen bent, ben je verbonden. Het is een beeld van eindeloze en onbewuste vertakkingen, die horizontaal groeien. Deleuze pleit in zijn denken voor open systemen, die permanent in beweging zijn. Hij zegt: “we hebben gras in ons hoofd, zonder lineaire logica. Het gaat erom, dat je gebruik maakt van vele bronnen en gegevens en daar op je eigen manier structuur aan geeft. Allemaal heterogene elementen op steeds verschillende punten laten samenkomen”.
 

 
Verzamelen en opslaan: groeien in onze manier van consumeren

Wat is de huidige betekenis is van verzamelen en opslaan? Verzamelen en opslaan van concrete items, digitale data, kennis door studeren, emoties, via archieven etc. De mensheid bewaart veel op veel manieren. Wat doet dat ons aan? Wat is de reden en wat is het doel? Waar stopt het en hoeveel kunnen we aan ?

Vragen en gegevens als deze zijn zeer actueel in de hedendaagse beeldende kunst. Het lijkt ons interessant om daar een week mee te werken. Niet alleen daadwerkelijk, met materialen als het expansieve FOAM, maar ook met “restmaterialen” die door het circulaire denken als “nieuwe materialen” gezien worden.

 

Naast de hedendaags beeldende kunst wordt er ook een blik op klassieke werkmethodes uit het verleden gekeken. Via een heldere methode blijkt dat b.v. het maken van handen in klei niet alleen erg leuk is, maar ook een andere kijk geeft op  figuratief werk uit heden en verleden. Daarnaast zullen we relevante kunstenaars bediscussiëren, een schrijfopdracht doen, oude en nieuwe technieken toepassen en zal het gebruik van kleur een grote plaats innemen!

Ike en Willem zijn docent ruimtelijke kunst, o.a. aan Kunstacademie Haarlem, Kunstacademie Minerva, Gooise Academie, MK24, Artzuid en de Zondagsschilders in Amsterdam.

 

Data:                           17 t/m 21 juni

Tijden:                         10.00 tot 15.30 woensdag 10.00 tot 12.30

Adres:                          Geldersekade 101, 1011 EM Amsterdam
Kosten:                         €325,- koffie, thee en lunch inbegrepen

Aanmelden:                  ikevancleeff@kpnmail.nl  of  wharbers@xs4all.nl

Meer informatie:           www.ikevancleeff.nl  www.willemharbers.nl

 


schrijf je hier in voor 17 t/m 21 juni

Je krijgt dan zsm een bevestiging. Hartelijke groeten van Ike en Willem.

 


Masterclass Spanje

Met Willem Harbers de ruimte in!

 

 

Ruimtelijk Leren Denken en Presenteren, de essentie in één week op het landgoed van la Miana in Spanje!

Ben je al lang geïnteresseerd in ruimtelijk werken en beeldhouwen maar kom je er steeds niet echt goed aan toe?  Mis je soms de technieken en inzichten? Of zou je wel wat meer inspiratie kunnen gebruiken? Zou het goed zijn je eens een week helemaal hier op te concentreren? Dit is een week voor iedereen die al ruimtelijk werkt of ruimtelijk werken wil onderzoeken. Van 6 tot 13 juli krijg je een zeer gevarieerd programma, in een inspirerende groep, geleid door ervaren beeldhouwer en docent Willem Harbers.

 

Programma
Werken in 3D is een lastig maar mooi proces. Om dat proces te beheersen is veel ervaring nodig. In deze week gaan we een aantal specifieke oefeningen doen om die ervaring snel en efficiënt (verder) op te bouwen en daardoor een veel beter inzicht te krijgen. De oefeningen hebben een logische, gestructureerde, opbouw, zodat je aan het einde van de week een heel nieuwe manier van kijken, denken en presenteren hebt ondervonden.

We doen diverse oefeningen waarvoor we klei gebruiken, maar we gaan ook ‘tekenen volgens beeldhouwers’, teksten schrijven, presenteren en heel veel kunst beschouwen en bespreken. De resultaten worden steeds besproken en toegelicht. De gesprekken onderling zijn bovendien van groot belang.

Alle oefeningen gaan we toepassen op één werkstuk, dat we gaan maken in foam (Sculpture Block) Dat is technisch veel sneller dan bv steen maar vereist wel dezelfde processen en inzichten.

De week is simpel ingedeeld. In de ochtenden is er les (9.30-13.30, met koffiepauze). De middagen ben je vrij. Er is dus tijd genoeg om te wandelen of in het net mooie zwembad te liggen. Drie keer per dag wordt heerlijk eten gemaakt.

De middag is helemaal voor jezelf. Je kunt ‘chillen’ of werken aan je eigen project. Er is dan ruimte voor een goed persoonlijk gesprek over jouw eigen werk en ambities in de kunst en hoe dat verder aan te pakken. Neem dus vooral jou materiaal mee om te bespreken en te laten zien aan de anderen.

 

Goed om te weten…Een vleugje schrijven en fotografie!

 

Tijdens ‘onze week’ in La Miana worden ook cursussen fotografie en schrijven gegeven. In totaal zijn er maximaal 25 cursisten op de berg. En…..dat is dit jaar nieuw… we gaan ook aan kruisbestuiving doen.

Bijvoorbeeld als schrijvers een fotograaf of beeldhouwer interviewen. Hoe is het om jouw werk te presenteren voor een groep schrijvers en fotografen? Als we samen een hedendaagse kunst beschouwen hoe kijkt dan een schrijver of een fotograaf en wat doe je daar mee? Of een kort verhaal als uitgangspunt nemen voor een beeld?

Journalist Edwin Schoon schreef voor oa Trouw en Het Parool en is sinds 2010 werkzaam voor de NOS als researcher.  Voor Andere Tijden Sport en de NOS maakte hij een twaalftal documentaires. In 2010 kwam zijn eerste boek ‘De Macht van de Bal’ uit dat 2011 gekozen werd tot sportboek van het jaar. Hier meer info over Edwin en zijn werk: edwinschoon.nl

Fotograaf Benno Neeleman reist als fotograaf de wereld over in opdracht van INGO’s. Sinds 1990 heeft hij professioneel ruim 80 landen bezocht en geeft daarnaast al jaren fotografie-les. Dit jaar voor het eerst op La Miana. Ook hij is tussen 6-13 juli aanwezig op de berg met een groep studenten. Benno wil graag ook de schrijvers en beeldhouwers inspireren, door kruisbestuiving. Hier meer informatie over zijn werk: bennoneeleman.com

 

Rectoria La Miana

Een voormalige pastorie met Romaanse kapel uit de 12e eeuw, is verbouwd tot een authentieke accommodatie voor groepen en gelegen in de uitlopers van de Spaanse Pyreneeën. Vanwege de afgelegen ligging kan hier in alle rust en stilte gewerkt worden.

 

Frans en Evelien bestieren al enkele decennia de prachtige locatie Rectoria La Miana. Al ruim dertig jaar worden ’s zomers cursussen gegeven door ervaren docenten uit Nederland. Van film, theater, zang tot beeldhouwen, fotografie en yoga. De menselijke schaal, prachtige ontwerpen en vriendelijke benadering van Frans en Evelien werkt door in de sfeer, waarbij je laagdrempelig mensen van allerlei pluimage en leeftijden ontmoet. Veel mensen komen individueel. Zie hier de site van La Miana: lamiana.nl

Reis & kosten

De kosten voor de cursus zijn 850 euro.  Daarbij zijn inbegrepen: de volledige cursus en materiaal, onderdak (op basis van gedeelde kamer) en drie maaltijden per dag. En heel veel gezelligheid. De reis van & naar La Miana moet je zelf regelen en betalen. Er zijn goed verbindingen met Girona en Barcelona. Aankomstdag is zaterdag 6 juli. De cursus begint op zondag 7 juli. Vertrekdag zaterdag 13 juli. Een individuele kamer kan ook. Daar zijn extra kosten aan verbonden (175 euro).

 


schrijf je hier in voor 6 t/m 13 juli

Je krijgt dan zsm een bevestiging. Hartelijke groet van Willem.