Masterclass Sculptuur bij Artzuid !

BEELDENLIEFHEBBERS OPGELET: SCHRIJF JE NU IN!

 

 

foam-mk24-workshop-2013-wh5In 6 lessen leert beeldhouwer Willem Harbers je alles over de kunst van het beeldhouwen. De masterclass is gericht op beeldenliefhebbers die willen leren wat je met ruimte kunt doen en willen denken als een beeldhouwer, maar is ook geschikt voor mensen die al beeldhouwen maar zich verder willen ontwikkelen.

Willem Harbers volgde zijn opleiding aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam en de Gerrit Rietveld Academie, afdeling Monumentale Vormgeving. Na het eindexamen in 1993 studeerde hij nog een jaar aan de Accademia di belle Arti in Carrara (Italië) om zijn technische kennis van het steenhouwen te vergroten. Harbers werkt in marmer maar combineert dit met andere materialen, zoals hout, metaal en kunststof. Hij exposeert in diverse landen als Nederland, Frankrijk, Duitsland en zelfs Turkije, en zijn werk is dan ook in bezit van bedrijven en particulieren in binnen- en buitenland.
.
Website: www.willemharbers.nl

Kosten € 395,- incl. materialen en koffie/thee/tosti (max. 12 deelnemers)

Voor meer informatie en inschrijvingen zie de website van ArtZuid

 

DATA MASTERCLASS SCULPTUUR:

In de eerste les dient een simpel beeldje uit steen, een torso van een vrouw, als voorbeeld. 1e oefening is allemaal dit beeld namaken in klei. De vraag is niet een interpretatie maar een kopie. Daarbij zijn allerlei meetinstrumenten bruikbaar zoals liniaal, haak, plintenmeter etc.

2e oefening is hetzelfde te doen maar dan door eerst een blok klei te maken en daar het beeld uit te snijden zonder iets terug te plakken. Het gaat hier om omgekeerd/negatief denken. Een opmaat naar beeldhouwen in steen.

3e oefening alle gekleide beelden gaan weg of worden weer in elkaar gedrukt en we maken het beeld nog één keer uit het hoofd. Dit kan naar vorm of inhoud (betekenis) gebeuren. Wat heb je nu echt gezien en wat heb je echt onthouden?

 

Les 2 – Kijken met je handen – Zaterdag 28 januari van 14.00 tot 17.00 uur
Ik neem twee kistjes mee en plaats daarin steeds één “beeld”. Door te voelen aan het beeld in de kist gaan de cursisten proberen dit beeld na te maken in klei. Hier zijn veel variaties mogelijk; ieder voor zich, in teams, met of zonder overleg etc. We doen deze oefening twee keer. Namelijk met een abstract en een figuratief beeld. Indien er tijd is doen we de oefening middels communicatie.

 

Les 3 – Tekenen volgens beeldhouwers – Zaterdag 4 februari van 14.00 tot 17.00 uur

img_0226-640x3506
Deze les staat helemaal in het teken van het tekenen. We gaan een stilleven tekenen maar zonder perspectief. Hoe maak je van een ruimtelijke opstelling een platte werktekening? En dat van alle aanzichten, zodat we goede werktekeningen kunnen ontwikkelen. Doel is een ontwerp, dat we in ons hoofd hebben, op de juiste manier op papier te krijgen aan de hand waarvan we echte goede bouwtekeningen kunnen maken. Met die tekeningen kunnen we ons beeld volledig gecontroleerd gaan maken. De techniek beheersen betekent vrijheid creëren  tijdens het maken.
Les 4 – Het eigen ontwerp – Zaterdag 11 maart van 14.00 tot 17.00 uur
img_02233In deze les gaan we het meegebrachte idee omzetten in bruikbare technische tekeningen. Uit de technische tekeningen ontwikkelen we mallen voor les 5 en 6.
Daarbij houden we ook rekening met de opgedane ervaringen van les 1 en 2. Wat denken of weten we waar te nemen? Wat kunnen we met die opgedane ervaringen tijdens het  uitwerken van ons eigen plan?
.
Les 5 en 6 – Het eigen ontwerp – Zaterdag 1 april en 15 april van 14.00 tot 17.00 uur.
In deze lessen gaan we de ontwerpen uitwerken in sculpture block. Dit is een speciaal soort foam geschikt voor gedetailleerd ontwerpen. Middels zagen, snijden, vijlen en raspen en schuurpapier komen we tot een uitgewerkt ontwerp met behulp van onze mallen. Indien er tijd is kan het ontwerp nog met acrylverf bewerkt worden. We eindigen met een opstelling van alle werken en een gesprek over de opgedane ervaringen en inzichten.Ervaring is niet nodig, enthousiasme wel! Willem Harbers