Masterclass

Masterclass Spanje

Unieke beeldhouwweek in de Spaanse Pyreneeën met Willem Harbers. 22 t/m 29 augustus 2020.

 

 

Ruimtelijk Leren Denken en Presenteren, de essentie in één week op het landgoed van la Miana in Spanje!

Ben je al lang geïnteresseerd in beeldhouwen maar kom je er steeds niet echt goed aan toe?  Mis je soms de technieken en inzichten? Of zou je wel wat meer inspiratie kunnen gebruiken? Zou het goed zijn je eens een week helemaal hier op te concentreren? Dit is een week voor iedereen die ruimtelijk werken wil onderzoeken. Van 22 t/m 29 augustus 2020 krijg je een zeer gevarieerd programma, in een inspirerende groep, geleid door ervaren beeldhouwer en docent Willem Harbers.

 

Programma
Werken in 3D is een lastig maar mooi proces. Om dat proces te beheersen is veel ervaring nodig. In deze week gaan we een aantal specifieke oefeningen doen om die ervaring snel en efficiënt (verder) op te bouwen en daardoor een veel beter inzicht te krijgen. De oefeningen hebben een logische, gestructureerde, opbouw, zodat je aan het einde van de week een heel nieuwe manier van kijken, denken en presenteren hebt ondervonden.

We doen diverse oefeningen waarvoor we klei gebruiken, maar we gaan ook ‘tekenen volgens beeldhouwers’, teksten schrijven, presenteren en heel veel kunst beschouwen en bespreken. De resultaten worden steeds besproken en toegelicht. De gesprekken onderling zijn bovendien van groot belang.

Alle oefeningen gaan we toepassen op één werkstuk. Met elke deelnemer wordt apart bekeken hoe dit aan te pakken.

De week is simpel ingedeeld. In de ochtenden is er les (9.30-13.30, met koffiepauze). De middagen ben je vrij. Er is dus tijd genoeg om te wandelen of in het net mooie zwembad te liggen. Drie keer per dag wordt heerlijk eten gemaakt.

De middag is helemaal voor jezelf. Je kunt ‘chillen’ of werken aan je eigen project. Er is dan ruimte voor een goed persoonlijk gesprek over jouw eigen werk en ambities in de kunst en hoe dat verder aan te pakken. Neem dus vooral, indien van toepassing, jouw materiaal mee om te bespreken en te laten zien aan de anderen.

 

Goed om te weten…Een vleugje schrijven en fotografie!

 

Tijdens ‘onze week’ in La Miana worden ook cursussen fotografie en schrijven gegeven. In totaal zijn er maximaal 25 cursisten op de berg. En…..dat is dit jaar nieuw… we gaan ook aan kruisbestuiving doen.

Bijvoorbeeld als schrijvers een fotograaf of beeldhouwer interviewen. Hoe is het om jouw werk te presenteren voor een groep schrijvers en fotografen? Als we samen een hedendaagse kunst beschouwen hoe kijkt dan een schrijver of een fotograaf en wat doe je daar mee? Of een kort verhaal als uitgangspunt nemen voor een beeld?

Journalist Edwin Schoon schreef voor oa Trouw en Het Parool en is sinds 2010 werkzaam voor de NOS als researcher.  Voor Andere Tijden Sport en de NOS maakte hij een twaalftal documentaires. In 2010 kwam zijn eerste boek ‘De Macht van de Bal’ uit dat 2011 gekozen werd tot sportboek van het jaar. Dit jaar 2019 kwam zijn boek Basta over Marco van Basten uit. Een absolute kraker! Hier meer info over Edwin en zijn werk: edwinschoon.nl

Fotograaf Benno Neeleman reist als fotograaf de wereld over in opdracht van INGO’s. Sinds 1990 heeft hij professioneel ruim 80 landen bezocht en geeft daarnaast al jaren fotografie-les. Dit jaar voor het eerst op La Miana. Ook hij is tussen 6-13 juli aanwezig op de berg met een groep studenten. Benno wil graag ook de schrijvers en beeldhouwers inspireren, door kruisbestuiving. Hier meer informatie over zijn werk: bennoneeleman.com

 

Rectoria La Miana

Een voormalige pastorie met Romaanse kapel uit de 12e eeuw, is verbouwd tot een authentieke accommodatie voor groepen en gelegen in de uitlopers van de Spaanse Pyreneeën. Vanwege de afgelegen ligging kan hier in alle rust en stilte gewerkt worden.

 

Frans en Evelien bestieren al enkele decennia de prachtige locatie Rectoria La Miana. Al ruim dertig jaar worden ’s zomers cursussen gegeven door ervaren docenten uit Nederland. Van film, theater, zang tot beeldhouwen, fotografie en yoga. De menselijke schaal, prachtige ontwerpen en vriendelijke benadering van Frans en Evelien werkt door in de sfeer, waarbij je laagdrempelig mensen van allerlei pluimage en leeftijden ontmoet. Veel mensen komen individueel. Zie hier de site van La Miana: lamiana.nl

Reis & kosten

De kosten voor de cursus zijn 850 euro.  Daarbij zijn inbegrepen: de volledige cursus en materiaal, onderdak (op basis van gedeelde kamer) en drie maaltijden per dag. En heel veel gezelligheid. De reis van & naar La Miana moet je zelf regelen en betalen. Er zijn goed verbindingen met Girona en Barcelona. Aankomstdag is zaterdag 22 augustus 2020 De cursus begint op zondag 23 augustus. Vertrekdag zaterdag 29 augustus 2020. Een individuele kamer kan ook. Daar zijn extra kosten aan verbonden (175 euro).

 


schrijf je hier in voor 22 t/m 29 augustus 2020

Je krijgt dan zsm een bevestiging. Hartelijke groet van Willem.