Galerie Franzis Engels: Willem Harbers en Christophoros Doulgeris

 

mechanic stuff

Na twee eerdere tentoonstellingen met Chris Doulgeris in Düsseldorf en Thessaloniki komen we naar Nederland. Heel blij dat Galerie Franzis Engels ons gastvrij ontvangt. Beide kunstenaars tonen hun nieuwste werk waarbij de belangrijkste werken van Willem Harbers nog niet eerder het atelier verlaten hebben. Een spannende nieuwe confrontatie tussen het werk van de Griekse fotograaf Doulgeris en de Nederlandse beeldhouwer Harbers.

 

exhibition 1 image

Willem Harbers weet de verbeelding tot het uiterste te prikkelen door ons sculpturen voor te schotelen die de vreemdste producten schijnen te kunnen maken. Metalen vormen, marmeren of hardstenen onderdelen, de suggestie van beweging en verborgen machinerieën. En niet alleen de beelden suggereren curieuze productieprocessen, ook de namen van zijn beelden, zoals ‘Labofähig’ en ‘Gascibateur’, laten ons denken aan werkelijk bestaande apparaten.

 

Maar het gaat Willem Harbers niet om het nut van apparaten. We worden getriggerd door de schoonheid van de machines en de nog niet-ontdekte mogelijkheden, de plaats die ze innemen in onze dagelijkse wereld en misschien wel nieuwe toepassingen. De foto’s van Christophoros Doulgeris hebben een zelfde soort relatie met machines. Vaak treffen we machines aan die uitgewerkt zijn, maar in het verleden wel degelijk hun nut hebben bewezen. Nu staan ze te verstoffen en ontlenen ze hun bestaansrecht aan de schoonheid van het verval. Dat dit tijdelijk is, totdat de boel gesloopt wordt en vernieuwd, is evident in onze maatschappij die immers is ingericht op efficient en effectief produceren. Dit weet Christophoros Doulgeris met zijn scherpe kunstenaarsoog treffend vast te leggen. Willem Harbers en Christophoros Doulgeris gebruiken hun creativiteit om ons na te laten denken over de plaats van kunst in onze maatschappij. Maar vooral om ons te laten genieten van de mysterieuze schoonheid van ‘Mechanic Stuff’.

 

Opening + Greet and Meet
21 september van 17.00 tot 19.00
met Willem Harbers en Christophoros Doulgeris die hiervoor speciaal uit Griekenland komt!
.
.
.
exhibition 2 image
.
WANNEER :  20/09/2018 – 10/11/2018
.

Nieuwevaart 200
1018 ZN Amsterdam
06-31000323
franzisengels.nl

.

OPENINGSTIJDEN : Do – Za : 13.00 – 18.00
.
.
.
see also the article in:
.
.
.
.